fbpx
[shortcode-weather-atlas city_selector=1178240 background_color="transparent" daily=0 unit_c_f="c" sunrise_sunset= 0 current=0 detailed_forecast=0]

"קשה להאמין שישנם עדיין נהגים החונים שלא כחוק בחניית נכים"

עמותת אור ירוק בודקת: כמה דו"חות פקחי עיריית חדרה חילקו לנהגים שחנו שלא כחוק בחניות נכים בעיר? התשובה תפתיע אתכם.
מצפצפים על החוק וחונים בחניות נכים. צילום: עמותת אור ירוק
מצפצפים על החוק וחונים בחניות נכים. צילום: עמותת אור ירוק

לקראת היום הבינלאומי לזכויות של אנשים עם מוגבלויות (3.12), בעמותת אור ירוק החליטו לבדוק כמה דו"חות נרשמו לנהגים שהחליטו "לצפצף" על החוק ולחנות בחניית נכים, כדי להבין האם עבירה חמורה זו אכן נאכפת ובאיזה קנה מידה. בעיריית חדרה למשל, מדווחים על מספר מדהים של אלפי דו"חות שנרשמו לעבריינים מסוג זה בחמש השנים האחרונות.

בעמותת אור ירוק ביקשו לדעת כמה דוחות רשמו פקחי העיריות בישראל לנהגים שחנו באופן לא חוקי בחניית נכים בין השנים 2013 ל-2018. העמותה שלחה בקשה על פי חוק חופש המידע ל-28 ערים, כדי להבין האם עבירה חמורה זו נאכפת ובאיזה קנה מידה. 22 מתוך 28 ערים אליהן העמותה פנתה, השיבו לבקשה וחשפו את הנתונים, ביניהם כאמור, גם חדרה. מעיריית חדרה נמסר במענה לפניית עמותת אור ירוק כי בין השנים 2013-2018 חילקה העיריה 3,780 דוחות בגין חניה שלא כחוק בחניית נכים.

עפ"י נתוני העמותה, נראה כי בחדרה המגמה נמצאת בהאטה מסוימת, עם 455 דוחות שחולקו לנהגים שחנו שלא כחוק בחניית נכים בשנת 2018, לעומת 523 דו"חות שחולקו בשנה שקדמה לה ו849 דו"חות בשנת 2016. בנתניה השכנה, נרשמו כ 5,900 דו"חות בין השנים 2013-2015, בהרצליה כ 4,600 דו"חות ואילו בערים הגדולות, הנתונים גדלים בהתאמה, בתל אביב, נרשמו בשנים הללו כ 32 אלף דו"חות לנהגים שחנו שלא כחוק בחניית נכים.

בישראל 2019 עדיין מתרחשים מצבים בהם חניית נכים נתפסת על ידי אדם שאינו נכה ובעלי התווים מוצאים עצמם מתמודדים עם תנאי דרך שלעתים בלתי אפשריים עבורם, דורשים מהם מאמצים גדולים ובעיקר מסכנים את חייהם. מקום החניה השמור לנכה, נמצא בסמוך למדרכה והוא עונה על הצורך לאפשר לאדם עם צרכים מיוחדים להגיע ולעלות אליה בצורה מהירה ובטוחה ככל האפשר. במקרים רבים המדרכה תהיה בעלת הנמכה וכך יתאפשר לנהג לעלות אליה עם כיסא הגלגלים בקלות.

רכב חונה בשתי חניות נכים. צילום: עמותת אור ירוק
רכב חונה בשתי חניות נכים. צילום: עמותת אור ירוק

ארז קיטה, מנכ"ל עמותת אור ירוק: "קשה להאמין שישנם עדיין נהגים החונים שלא כחוק בחניית נכים, תופסים מקום חניה של אדם עם צרכים מיוחדים ומסכנים אותו. גם בלי שיתפסו להם את מקום החניה, במקרים רבים, נהג שתופס מקום חניה של נכה מקשה עליו עוד יותר את שגרת יומו ולמעשה מונע ממנו ביצוע פעולות פשוטות ויומיומיות כמו ללכת לקניון, לבנק או לבית קפה. המשטרה והרשויות המקומיות חייבות להגביר את האכיפה כלפי נהגים שחונים במקום חניה השמור לאדם עם צרכים מיוחדים כדי שגם אוכלוסייה זו תוכל לנהל אורח חיים תקין. בנוסף ראשי הרשויות חייבים לוודא שחניות הנכים בעירם אכן מתאימות לנכים, צבועות היטב, ללא בורות וחריצים המסכנים את המשתמש ומונגשות בצורה נוחה ובטוחה. הגיע הזמן לחבק ולעזור לאנשים עם צרכים מיוחדים ולהפסיק להתעלם מהם".

כאשר אדם נכה נאלץ לחנות בחניה שאינה שמורה לבעל צרכים מיוחדים, הוא מסתכן במקום חניה שהגישה ממנו ליעדו עלולה לסכן את חייו. במקרים רבים הדלת לא יכולה להיפתח בצורה שתאפשר לנכה לצאת מרכבו או שהיציאה מתאפשרת רק מן הצד של הכביש.

למרות שאגף התנועה במשטרת ישראל מתייחס  לחניה במקום השמור לנכה כעבירת בריונות, עדיין אפשר לראות כי ישנם נהגים המצפצפים על החוק ומרשים לעצמם לחנות במקום השמור לאדם נכה.

אהבתם? שתפו!

אולי גם יעניין אותך

שיתוף ברשתות החברתיות