fbpx
[shortcode-weather-atlas city_selector=1178240 background_color="transparent" daily=0 unit_c_f="c" sunrise_sunset= 0 current=0 detailed_forecast=0]

זה הגשם: צפו בבעלי החיים המפתיעים שהגיעו אל בריכת חורף ליד חדרה

הגשם הרב שירד מילא את נחל חדרה וסחף משם שפמנונים שהגיעו לבריכת הבטיח שנמצאת מצפון לנחל. ולא הכל ורוד - השפמנונים האורחים ניזונים מבעלי חיים קטנים שנמצאים בבריכה ומכלים אותם
שפמנונים בבריכת הבטיח בחדרה. צילום: עמית מנדלסון, החברה להגנת הטבע
שפמנונים בבריכת הבטיח בחדרה. צילום: עמית מנדלסון, החברה להגנת הטבע

סוקרי החברה להגנת הטבע כבר הופתעו לא פעם במהלך עבודתם, אבל הפעם הם מצאו תגלית מרגשת במיוחד – להקה של שפמנונים בבריכת "בטיח", הנמצאת כק"מ וחצי מצפון לנחל חדרה ( בריכת חורף סמוך למתחם גן שמואל). זיו קסנר, סוקר בתי גידול לחים ביחידה לסקרי טבע עירוניים של החברה להגנת הטבע, מספר כי הגיע לאתר על מנת לאפיין את מגוון בעלי החיים הפוקדים את בריכת בטיח, ומרחוק ראה משהו גדול זז במים. "בהתחלה חשבתי שזהו טבלן גמדי או ציפור אחרת שאינני מזהה. שהתקרבתי, ראיתי שזה ארוך וגדול בהרבה מציפור ואיננו יוצא מהמים במלואו. לאחר שהגעתי למקום ראיתי כי מדובר בשפמנונים. מרגע זה שמתי לב שהמקום עמוס בשפמנונים ענקיים שמגיעים לאזורים הרדודים ואף לאזור הגדה", הוא אומר.

עמית מנדלסון, אקולוג טבע עירוני וסוקר בחברה להגנת הטבע, שגילה יחד עם קסנר את התגלית המרעישה, מסביר בריכת חורף "בטיח" הייתה בעברה בריכת קבע, שנשארה מלאה גם בקיץ, אך בשנים האחרונות היא מתייבשת לרוב במלואה ולכן מאוד לא סביר למצוא שם דגים. הוא מסביר כי נראה שבמהלך החורף האחרון, ניצלו שפמנונים מנחל חדרה את הזרימה בתעלות הניקוז, הגיעו לבריכת החורף ונלכדו בה. "סביר להניח שהם לא ישרדו את הקיץ, עם התייבשות בריכת חורף , ובינתיים הם עושים שמות באוכלוסיית חסרי החוליות ואולי הדו-חיים ששגשגו בבריכה עד שהגיעו", הוא אומר.

ממצאי הסקר שמתבצע בשנה האחרונה בחדרה, עבור עיריית חדרה וחברת נחלים ובמימון וליווי איגוד ערים לאיכות סביבה שרון כרמל והמשרד להגנת הסביבה, יוגשו בקיץ הקרוב, על מנת שמקבלי ההחלטות בעירייה יוכלו לקבל תמונת מצב עדכנית ומהימנה של הטבע העירוני בתחום השיפוט שלהם ולתכנן את המשך פיתוחה של העיר בהתאם. "בתי גידול לחים (אקווטים) הם בתי גידול בסכנת הכחדה בישראל, ואנחנו פועלים רבות לאורך השנים על שמירתם. בערים בישראל עדיין קיימות בריכות חורף מעין אלו. בעיקר בחדרה. אך גם בנתניה, בהרצליה, תל אביב, רחובות וערים נוספות לאורך החוף. אנחנו שמחים לראות יותר ויותר דיווחים של אזרחים בממשק הטבע העירוני של החברה להגנת הטבע ובקבוצת הפייסבוק הייעודית לנושא זה. במיוחד עכשיו, הטבע העירוני שנגיש לכולנו בטווח המותר ליציאה מהבית על פי הנחיות משרד הבריאות, חשוב לשמור, לטפח ואף לתכנן אתרי טבע עירוניים נוספים", אומרת יעל זילברשטיין-ברזידה, מנהלת יחידת סקרי טבע עירוני בחברה להגנת הטבע.

בריכת הבטיח בחדרה. צילום: עמית מנדלסון, החברה להגנת הטבע
בריכת הבטיח בחדרה. צילום: עמית מנדלסון, החברה להגנת הטבע

ראש עיריית חדרה צביקה גנדלמן: העיר חדרה מאופיינת בריאות ירוקות רבות ומרהיבות. די אם נזכיר את פארק נחל חדרה,  יער חדרה, האקו פארק, פארק השרון ועוד כדי שנבין עד כמה חשוב לנו לשמור על השטחים הירוקים. סקרי הטבע שהתבצעו בעיר הם מרכיב חשוב בתהליך של שמירה על ערכי הטבע החשובים.

"המשרד להגנת הסביבה מברך את הרשוות המקומית על סקר הטבע העירוני בחדרה ורואה חשיבות רבה בממצאים שנחשפו על ידי יחידת הסקרים של החברה להגנת הטבע", אומרת תמר רביב, ראש אגף מגוון ביולוגי ושטחים פתוחים במשרד להגנת הסביבה. "גם בעיצומו של משבר הקורונה, אנו עדים למגוון המינים העשיר בישראל, אך גם ללחצים שהפעילות האנושית יוצרת על הטבע. תושבים בכל רחבי הארץ מדווחים על תצפיות בקרבת הבית, של ציפורים רבות, נמיות, צבאים, ודורבנים שמרגישים כעת בטוחים יותר. מעבר לחשיבות השמירה על הטבע כערך בפני עצמו, לשמירה על  תפקודן של המערכות האקולוגיות בעיר יש השפעה חיובית  על בריאות ואיכות החיים של התושבים. הסקרים יאפשרו לעיריית חדרה לתכנן ולנהל את העיר בצורה נכונה יותר, תוך שמירה על המגוון הביולוגי ואיכות חיי התושבים וכחלק מהפעולות הנדרשות להיערכות לשינוי אקלים. שינוי האקלים צפוי להשפיע בעשורים הקרובים על הערים בישראל ונדרשת היערכות גם ברמה של השלטון המקומי. המגמה בעולם כיום היא למצוא פתרונות מבוססי טבע כדי להגביר את החוסן העירוני ולהתמודד עם תופעות שיתגברו בעקבות שינוי האקלים".

אהבתם את הכתבה? הישארו מעודכנים באתר בלינקר ובעמוד הפייסבוק שלנו חדשות חדרה, כל הפרדס וכל זכרון.

אהבתם? שתפו!

תגיות

אולי גם יעניין אותך

שיתוף ברשתות החברתיות