fbpx
[shortcode-weather-atlas city_selector=1178243 background_color="transparent" daily=0 unit_c_f="c" sunrise_sunset= 0 current=0 detailed_forecast=0]

השריפה בבזן ב-2016: החברה הורשעה ותשלם קנס של 1.2 מיליון שקלים

בשריפה, שפרצה ב-25 בדצמבר 2016 במכל אחסון דלקים שנמצא בחוות המכלים של בזן במפרץ חיפה, נפלטו לאוויר חומרים דליקים ומסרטנים ועשן שחור סמיך היתמר במפרץ חיפה במשך שעות ארוכות
חברת בזן הורשעה ותשלם קנס משמעותי. השריפה הגדולה ב-2016 | צילום: בלינקר
חברת בזן הורשעה ותשלם קנס משמעותי. השריפה הגדולה ב-2016 | צילום: בלינקר

חברת בזן הורשעה ותשלם קנס משמעותי. בית משפט השלום בחיפה הרשיע במסגרת הסדר טיעון את חברת בתי הזיקוק לנפט בע"מ (בזן) בכל העבירות שיוחסו לה בכתב האישום, שעיקרו – השריפה שפרצה ב-2016, במכל אחסון דלקים שנמצא בחוות המכלים של החברה במפרץ חיפה. העבירות, בהן הורשעה בזן, הן של מעשי פזיזות ורשלנות ועבירות סביבתיות של זיהום אוויר והפרות היתרים. בית המשפט הטיל על בזן קנס כספי של 1.2 מיליון שקל. כמו כן הודו והורשעו שלושה מנהלים בבזן, ובהם סמנכ"ל הקבוצה, באחריות נושאי משרה לעבירות סביבתיות, והוטלו עליהם קנסות בסכומים של 50-30 אלף שקל.

25 בדצמבר, עשן שחור סמיך במפרץ חיפה

השריפה פרצה ב-25 בדצמבר 2016 במכל אחסון דלקים שנמצא בחוות המכלים של בזן במפרץ חיפה (צפו בסרטון מהשריפה הגדולה ב-2016), שבו אוחסנה תערובת נוזלית של איזומראט ו-C-9, חומר שהוא מרכיב בבלילת בנזין. חומרים אלו נחשבים לדליקים, מסרטנים ומסוכנים כהגדרתם בחוק החומרים המסוכנים. בעקבות השריפה, היתמר עשן שחור במשך שעות רבות מעל לאזור, שגרם לזיהום אוויר חזק ובלתי סביר. המחלקה להנחיית תובעים מוסמכי היועץ המשפטי בפרקליטות המדינה, באמצעות עו"ד עדי דמתי שגיא, הגישה בשם המשרד להגנת הסביבה, כתב אישום נגד בזן ומנהלים בחברה.

מכתב האישום המתוקן, שבו הודו הנאשמים והורשעו, עולה, כי במסגרת בדיקה שגרתית יום לפני השריפה של אחד מעובדי חוות המכלים בבזן, התגלה כי הגג הצף של המכל שקע בתוך איזומראט (התערובת הנוזלית). כתוצאה משקיעת הגג, נחשפה כמות איזומראט של כ-300-200 מ"ק לאטמוספרה, וגרמה לפליטת פחמימנים וכן ליצירת אווירה נפיצה אשר עלולה לגרום לשריפה. צוותי כיבוי וחירום של בזן החלו בביצוע פעולות תפעוליות לחשיפת הגג השקוע, ואולם בבוקר יום השריפה, תוך כדי התזת מים מגובה של כ-10 מטרים לתוך המכל לצורך הדחת האיזומראט לצידי הגג הצף, פרצה שריפת ענק, שהציתה את הדלקים שבמכל והאירוע יצא מכלל שליטה. כוחות כיבוי והצלה שהוזעקו למקום, פעלו שעות רבות לכיבוי השריפה.

מזהמים מסוכנים נפלטו לאוויר

החקירה נוהלה על-ידי צוות חקירה מיוחד של המשטרה הירוקה של המשרד להגנת הסביבה בשיתוף מפלג הונאה חוף של משטרת ישראל וכן בליווי מומחים, אנשי מקצוע ואנשי הלשכה המשפטית של המשרד להגנת הסביבה. ההשפעה הבריאותית של חשיפה ישירה או עקיפה למזהמים שנפלטו לאוויר כתוצאה מהשריפה עלולה לגרום לתחלואה מסוגים שונים, ובהם מחלת הסרטן, תחלואה לבבית, נשימתית, פגיעה במערכת העצבים והשפעות בריאותיות שונות שמידתן תלויה ברמת החשיפה ומשכה.

שופטת בית משפט השלום בחיפה, אורית קנטור, קיבלה את הסדר הטיעון, אליו הגיעו הצדדים לאחר הליך גישור, והרשיעה את חברת בזן. הנאשמים – יריב גרץ, צחי שפירא ורון עובדיה – הודו והורשעו גם במסגרת הסדר טיעון שנערך לאחר הליך גישור. הם הודו באחריותם לאירוע השריפה שנגרם כתוצאה מהתנהלותם, בין היתר מאחר שלא קיימו את נוהלי חברת בזן ולא הטמיעו אותם בקרב עובדיה, לא קיימו את הוראות ההיתרים המחייבים אותם מכוחם של הדינים הסביבתיים.

השרה להגנת הסביבה, גילה גמליאל: "משרד להגנת הסביבה יפעיל אכיפה גם נגד תאגידים גדולים וחזקים, המסכנים את הציבור ופוגעים בזכותו לאוויר נקי וסביבה נאותה. נמשיך לפעול בנחישות מול ארגונים כדי להטמיע את הכלל שהמזהם משלם ולוקח אחריות על התנהלות רשלנית".

עו"ד עדי דמתי שגיא מהמחלקה להנחיית התובעים מוסמכי היועץ המשפטי בפרקליטות המדינה, שייצגה את המדינה בהליך, מסרה לאחר גזר הדין: "הפרקליטות רואה חשיבות רבה בלקיחת האחריות של בזן על התנהלותה הרשלנית ועל נשיאתם באחריות של מנהלים בחברה, בהם בכירים, לאירוע סביבתי ובטיחותי רחב היקף זה. הסדר הטיעון מביא לידי ביטוי את האינטרס של הציבור באכיפה משמעותית גם כלפי תאגידים, גם כלפי מי שמקבל בהם החלטות שטומנות בחובן סיכונים סביבתיים ואחרים".

אהבתם? שתפו!

תגיות

אולי גם יעניין אותך

שיתוף ברשתות החברתיות