fbpx

המדוזות כבר כאן: כיצד ניתן לטפל במקרה של צריבה

נחילים גדולים של מדוזות כבר החלו להגיע לחופי ישראל, כמו ריטואל קבוע שחוזר בכל קיץ. אלה השיטות שיסייעו לכם לטפל בצורה נכונה בעת צריבה בים
אורחת קבועה בחופי ישראל. מדוזה צילום: יח"צ

בשבועות האחרונים החלו המדוזות להגיע לחופי ישראל והן פולשות לדרום ולצפון. בקיץ שעבר הגיעו מעט מדוזות, אבל השנה הן מגיעות בהמוניהן. מדובר בנחילים של המדוזה 'חוטית נודדת' המוכרת לנו, יחד עם כמה מינים אחרים, פחות צורבים. אם בכל זאת חפצתם ביום שמשי לטבול בים, ד"ר להבית אקרמן, מומחית ברפואת עור, מעניקה כמה עצות על דרכי הטיפול במידה ונצרבים ממדוזה.

ד"ר אקרמן: "כמו כל דבר ברפואה, רפואה מונעת היא הרפואה הטובה ביותר. יודעים שיש חשש להימצאות מדוזות בים? נסו עד כמה שניתן להימנע ממגע ולא להיכנס למים. אם כבר נכנסתם למים, תצטיידו בבגד ים עם שרוולים ארוכים (יעיל גם נגד שמש וגם נגד צריבות) או בבגדי גלישה ארוכים. בנוסף לשרוול ארוך, קיים קרם הגנה דולה עקיצות. למרות שהיעילות שלו עוד לא מספיק מוכחת, אם מורחים ממנו שכבה עבה ואחידה זה מהווה שכבת הגנה נוספת לעור הגוף. זה לא הגנה מלאה בפני מדוזה אך זה כן יכול להקל בעת צריבה".

סוג המדוזה הקיימת בחופי ישראל הינה מדוזה מזוג 'חוטית נודדת' ותודה לאל שאין בחופינו את הזן הקטלני הקיים בתאילנד למשל, המדוזה הקובייתית. לכן, גם כאשר נצרבים, אין בכך סכנה ממשית.

מבחינת טיפול, יש לנסות קומפרסים עם מים בשילוב מלח ואם לא עוזר, יש לפנות לעזרה רפואית. עניין החומץ כבר פג מן העולם וכך גם לגבי שתן. שימו לב, עדיף לא לעשות שימוש במי מלח מהים כי הארס או חלקי המדוזה יכולים להיות גם שם.

יש לשטוף במי ברז תחת זרם חזק שישטוף את הארס, וכשחוזרים הביתה לעשות קומפרסים חמים עם מעט מלח בישול באמצעות בד טריקו. להספיג טוב ולהניח על האזור הצרוב למשך רבע שעה, כמה פעמים. המלח ככל הנראה יסייע לנטרל את הארס.

במקרים קלים יותר יש להשתמש בקומפרסים ובמשחות להקלה של כוויות כמו: ביאפין, אלוורה וכדומה, אשר יסייעו בהחלמה.

ישנם גם תכשירים ללא מרשם כמו מים תרמליים, סיקפלסט ודרמליבור. במקרים קשים יותר יש לפנות לייעוץ רופא עור (ניתן להיעזר בשירותי אונליין או דרך שירותי מיון עור בקופה). רק במקרים קשים מאד הטיפול יהיה באמצעות סטרואידים סיסטמיים ואפילו אשפוז.

על פי הוראות של מד"א: יש לצאת מהים ולשטוף את מקום הצריבה תחילה במי הים המלוחים ולאחר מכן במי ברז זורמים ללא שפשוף המקום. הסירו באם קיימים שאריות מדוזה בעזרת מקלון או חתיכת פלסטיק, הימנעו משפשוף האזור על מנת שלא להחמיר את התפשטות הארס. אם הפגיעה קשה ומלווה בתחושת כאב עזה שלא חולפת, יש לפנות למתקן רפואי.אם מופיעים סימנים חמורים כמו קוצר נשימה, התקף אלרגיה, נפיחות שאיננה מקומית, בצקת קשה, כיחלון של הגפה הפגועה – יש לחייג מיד למד"א.

 

 

 

אהבתם? שתפו!

תגיות

אולי גם יעניין אותך

שיתוף ברשתות החברתיות