fbpx
[shortcode-weather-atlas city_selector=1178243 background_color="transparent" daily=0 unit_c_f="c" sunrise_sunset= 0 current=0 detailed_forecast=0]

"יש רגליים לטענה כי רק בנס לא נגרם נזק חמור"

שופטת בית המשפט המחוזי החליטה להשאיר על כנו את הצו הארעי המקפיא את ביטול ההיתר הזמני שהוציאה עיריית חיפה לדור כימיקלים, אך הציבה למפעל תנאים קפדניים
הפגנת ארגוני הסביבה בשערי מפעל דור כימיקלים | צילום: מגמה ירוקה
הפגנת ארגוני הסביבה בשערי מפעל דור כימיקלים | צילום: מגמה ירוקה

שופטת בית המשפט המחוזי החליטה להשאיר על כנו את הצו הארעי המקפיא את ביטול ההיתר הזמני שהוציאה עיריית חיפה לדור כימיקלים. באותה הנשימה, הציבה למפעל תנאים קפדניים, בהם הוא יהיה חייב לעמוד

בית המשפט המחוזי בחיפה, בשבתו כבית משפט לעניינים מינהליים, קיבל היום, רביעי, את עתירת דור כימיקלים נגד עיריית חיפה והותיר על כנו את הצו הארעי המקפיא את ביטול היתר שינוע החומרים המסוכנים שהוציאה ראש העירייה, ד"ר עינת קליש רותם, למפעל. יחד עם זאת, הורה בית המשפט לדור כימיקלים לעמוד בכמה תנאים קפדניים.

נציגי דור כימיקלים טענו בדיון שהתקיים היום כי הסנקציה שהוטלה על המפעל לוקה בחוסר סבירות קיצוני ואיננה מידתית, פוגעת קשות בזכויות יסוד – זכות הקניין והזכות לחופש העיסוק. בנוסף הם טענו, כי ההחלטה להפקיע את ההיתר באופן גורף אינה מידתית ומנוגדת לעמדת הגוף המקצועי הרלוונטי, המשרד להגנת הסביבה. הם צירפו את מכתבו של מנהל מחוז חיפה במשרד, שלמה כץ, לפיו דרש המשרד רק השבתה של הקו שממנו על פי החשד אירעה הדליפה ולא השבתה של כל הצנרת.

מנגד, עיריית חיפה עמדה על דעתה, כי נעשו שינויים בצנרת, ללא שהוגשה תוכנית שינויים וללא אישורה, ולכן, לשיטתה, ההיתר הזמני פקע. עוד טענו נציגי העירייה, כי חומרת האירוע והחובה להגן על שלום הציבור ועל בריאותו מחייבת השבתתה של כל הצנרת וכי במקרה זה יש להפעיל "עיקרון הזהירות המונעת".

מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה משוחח עם מפגינים מחוץ לשערי דור כימיקלים | צילום: מגמה ירוקה|
מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה משוחח עם מפגינים מחוץ לשערי דור כימיקלים | צילום: מגמה ירוקה|

השופטת תמר שרון נתנאל קבעה בהחלטתה: "לאחר ששקלתי את כל החומר המונח בפניי ואת טענות הצדדים, סבורה אני שיש להותיר את הצו הארעי שניתן על ידי ב-23 בחודש (יום חמישי שעבר – מ"ג) על כנו בכפוף למתן הוראות, אשר יפחיתו, משמעותית, את החשש לשלום הציבור ובריאותו, וזאת – עד למתן החלטה אחרת… לעניין מאזן הנוחות, יש לשקול, מצד אחד, את הנזק הכלכלי שייגרם למבקשת ולצדדים שלישיים… וכן את הנזק שייגרם לאינטרס הציבורי, של כל המשק, ולאינטרס של אזרחיה ותושביה של מדינת ישראל, העלול להיפגע בשל הפגיעה הצפויה באספקה סדירה של בנזין, ככל שהחלטת הרשות תיוותר על כנה…

"עם זאת, השיקול המרכזי והחשוב ביותר הוא השיקול של הבטחת שלום הציבור ובריאותו. לשיקול זה יש לתת משקל משמעותי… במקרה דנן, בבחינת הסיכון הנשקף לציבור ולפרט, עליי לבחון הן את הסיכוי להתרחשות אירוע מסכן והן את מידת הנזק העלול להיגרם לחייו, בריאותו ושלומו של הציבור, ככל שאמנם יתרחש אירוע… במקרה דנן, נתתי דעתי לכך שהצנרת עוברת בצמתים מרכזיים ובקרבת אוכלוסייה רבה. אולם, מהחומר המצוי בפניי עולה, כי ניתן לנקוט אמצעים, אשר יפחיתו את הסיכון להתרחשות דליפה נוספת ואשר יבטיחו, בשלב זה, שגם אם תתרחש דליפה נוספת, לא ייגרם נזק משמעותי…

"אכן, אירוע דליפה של חומר מסוכן, כפי שאירע במקרה דנן, הוא אירוע חמור בכל קנה מידה ויש רגליים לטענה, כי רק בנס לא נגרם נזק חמור. יש עוד לציין, כי האירוע טרם הסתיים, שכן על פי הערכות הגורמים המוסמכים, בבטון האדמה עדיין מצויים 'כיסים' של גז, אשר יש צורך לטפל בהם…

"כפי שהתברר בדיון שהתקיים בפניי (שלשום, שני – מ"ג), לא היה מדובר באירוע פתאומי, שגרם למצב כפי שהתגלה ב-18 במאי אלא באירוע 'מתגלגל'; תלונות על ריחות באזור הצומת התקבלו במוקד העירייה עוד ב- 29 באפריל, אך רק 19 ימים לאחר מכן, כאשר כבר הצטברו כמויות משמעותיות של החומר, יידעו הרשויות את דור והחלו לטפל בעניין… אציין, כי האירוע חמור, על אף שבפועל לא נגרמו פגיעות, בשל הפוטנציאל הטמון בכמות כה גדולה של חומר, אשר חדרה לתשע שוחות וחייבה סגירת הצומת.

"לאחר שבחנתי בקפידה את אשר בפניי, סבורה אני כי במקרה דנן, ניתן לנקוט אמצעים, אשר יפחיתו את הסיכון להתרחשות אירוע דליפה וכן יבטיחו כי אם תתרחש דליפה, היא תטופל באופן מיידי, כך שפוטנציאל הנזק לא יהיה משמעותי… האמצעים בהם ניתן לנקוט – וכך אורה – הם בדיקת לחץ תקנית, לאותם ארבעת הצינורות בהם לא נערכה בדיקה כזו בשנת 2019 וכן הגברת הסיורים לאורך קווי הצנרת, לשם גילוי דליפה או בעיה, מיד עם תחילתה…

"כלקח מפרק הזמן שעבר מאז התקבלו בעירייה התלונות הראשונות על ריח חריג ועד ליום האירוע, ראוי שהרשות תנחה את מוקד קבלת התלונות בעירייה, ככל שהדבר לא נעשה עד היום, לדווח, באופן מיידי לגורם המתאים בעירייה, על כל תלונה לריח חריג ואף תנחה את אותו הגורם בעירייה לדווח על התלונות באופן מיידי, ובכתב, למפעלים בעלי פוטנציאל הזיהום וכן לנקוט, בדחיפות, אמצעים מתאימים לבירור מקור הריח…

"הצו הארעי, שניתן על ידי ב-23 בחודש, לרבות האיסור על הפעלת הקו החשוד, עד לזיהוי וניטור מלא של התקלה, תיקונה וקבלת אישור כל הגורמים הרלוונטיים, לרבות הרשות, יעמוד בתוקפו עד למתן החלטה המורה אחרת וזאת בכפוף למילוי התנאים דלהלן:

"דור תקיים, פעמיים בשבוע, בכל יום ראשון וחמישי, סיורים מקיפים לאורך כל קווי הצנרת, לצורך איתור מפגעי ריח, או מפגעים אחרים, המחשידים בקיומה של דליפה; דור תערוך רישום של הסיורים, בו ייכתבו שמות המסיירים, באילו תאריכים ושעות בוצעו הסיורים ותוצאותיהם. תיעוד זה יומצא לתיק בית המשפט מדי שבוע… דור תבצע בדיקה בלחץ, תקנית, של ארבעת הצינורות בהם לא בוצעה בדיקה כזו בשנה הנוכחית (2019) וזאת בשני שלבים, כאשר בכל פעם ייבדקו שני צינורות… בדיקת שני הצינורות הראשונים תסתיים עד 9 ביוני ובדיקת שני הצינורות הנוספים תסתיים עד 20 ביוני; דור תמציא לבית המשפט דיווח על כל אחת מהבדיקות ותוצאותיה".

פעילי סביבה מפגינים ליד שערי דור כימיקלים | צילום: מגמה ירוקה
פעילי סביבה מפגינים ליד שערי דור כימיקלים | צילום: מגמה ירוקה

שלשום, אחר הצהריים, הפגינו פעילים של מגמה ירוקה וארגונים סביבה נוספים בשערי מפעל דור, בשעה שבתוך המפעל סיירה משלחת של נציגים של המשרדים להגנת הסביבה, הביטחון, האנרגיה והכלכלה, בראשות מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה גיא סמט.

על החלטת בית המשפט, נמסר ממגמה ירוקה: "השופטת לא הסתכלה בהחלטתה על סכנות העתיד, הנובעות מחוסר היכולת של המפעל לנטר את מוקדי הדליפה הבאה וכן התעלמה מאחריותו של המפעל והזמן שנדרש לו לאתר את התקלה בעקבות תלונות התושבים. אנו מקווים כי הסיור שעשתה ביום רביעי השבוע המשלחת בראשות מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה יתרום לגיבוש ההבנה כי אין עוד מקום להעברת חומרים נפיצים ומסוכנים שכאלה בצנרת כלשהי מתחת לרגלי התושבים".

מעיריית חיפה נמסר בתגובה: "העירייה מברכת על החלטת השופטת בפסק הדין של דור כימיקלים נגד העירייה. החלטתה משלבת באופן מרשים חשיבה ודאגה לשלום הציבור וביטחונו. בניגוד למנדט המצומצם של עיריית חיפה, המאפשר מתן רישיון עסק או שלילתו, לבית המשפט קיימת יכולת למצוא פתרונות יצירתיים.

קליש רותם: "אני שמחה שהשופטת הורתה על הפסקת פעילות שני הצינורות הפגומים, אך לא הסתפקה רק בזאת ודרשה בנוסף גם לקיים בדיקות לארבעת הצינורות הנוספים, תחת לוחות זמנים ברורים וצפופים ובתנאים קפדניים".

מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה גיא סמט משוחח עם מפגינים (צילום: מגמה ירוקה)

אהבתם? שתפו!

אולי גם יעניין אותך

שיתוף ברשתות החברתיות