אסופת עדויות של מטפלים באמצעות אמנויות לנפגעי טראומת ה-7 באוקטובר, תושק בגלריית גן שמואל

בצל אירועי ה- 7 באוקטובר, הקימה יה"ת - האגודה לטיפול באמצעות אמנויות, את 'סטודיו בטוח', במסגרתו מתנדבים מטפלים שמתמחים בטיפול בטראומה, ומסייעים לנפגעים בהתמודדות עם השלב האקוטי של טראומת המלחמה. מודל הטיפול החדשני מעניק אפשרות למטופל להתבטא באופן חופשי באמצעות סוגי אומנות שונים כמו ציור, פיסול, כתיבה, שירה, תנועה, משחק וכו' | לכל הפרטים*
מיצג של יוני שור הנקרא סף | צילום: אדוה דרורי

היום, ראשון ה- 5.1.2025 בשעה 19:30 יתקיים בגלריית קיבוץ גן שמואל, במסגרת התערוכה 'ליבי סמוך ובטוח', אירוע ההשקה לאנתולוגיה – אסופת עדויות יצירתיות ואישיות של מטפלים באמצעות אמנויות, שסייעו מאז ה-7 באוקטובר לנפגעי טראומה, במסגרת כ-50 סטודיואים בטוחים שהקימה יה"ת ברחבי הארץ עבור הנפגעים.

רינה בובראוגלו המיזם נקרא טוטם | צילום: דנית גופר

בתערוכת 'ליבי סמוך ובטוח', מטפלים באמצעות אמנויות מציגים יצירות המבוססת על חוויותיהם בעבודה במהלך השנה האחרונה עם נפגעי טרור, משפחות שכולות וחיילים. האנתולוגיה שתושק במסגרת התערוכה, היא אסופת טקסטים של המטפלות והמטפלים שהקימו מרחבי יצירה בכל מקום אפשרי: במתנ"סים, מלונות, על חוף הים וכו', ועבדו סביב השעון בצוותים ובהתנדבות. באירוע ההשקה יתקיים סיור בתערוכה, ומטפלים שלקחו חלק בסטודיואם הבטוחים יקריאו חלקים מתוך האנתולוגיה המתארים את חוויותיהם. "האנתולוגיה הפואטית הזו מכילה המון מכאוב של הזמן הזה, אך מייצגת גם את הכוח הקמאי שלנו כמטפלים באומנויות", מציינת נונה אורבך מצוות עורכות האנתולוגיה ומטפלת באמצעות אמנויות.

ד"ר אילנה לח | צילום: גלית בן אמיתי

ד"ר אילנה לח, יו"ר יה"ת: “האנתולוגיה נולדה מתוך עדויות עמוקות ועוצמתיות של מטפלים ומטפלות באמצעות אמנויות, שהיו שם עבור הנפגעים ב'סטודיו הבטוח', דרכן הם מצליחים לאפשר מרחב ריפוי לאחרים, וגם להתמודד בעצמם עם ההדים הרגשיים שהותירו המפגשים האינטנסיביים עם טראומות אישיות ולאומיות. עדויות המטפלים והמטפלות באנתולוגיה, חושפות את הרבדים העמוקים של המפגש הטיפולי: הכאב שנכנס לסטודיו, התקווה שהצמיחה הטיפולית יוצרת, והדיאלוג הייחודי שנוצר בין המטפלים למטופלים. במובנים רבים, זוהי עדות חיה להתמודדות רגשית עם מציאות מורכבת, שמאפשרת למטפלים לעבד את חוויותיהן במרחב יצירתי ואישי".

הטיפול באמנויות הוא תחום השייך למקצועות בריאות הנפש, נלמד במסגרת לימודים לתואר שני ומחייב יותר מ־1,000 שעות הכשרה קלינית בסטנדרט גבוה, על מנת להכשיר מטפלים עתירי ידע וניסיון בטיפול נפשי. לנפגעי טראומה קיים קושי אובייקטיבי לספר ולגעת במישרין באירוע שחוו באמצעות שחזור המקרים, ולכן הטיפול באומנויות מאפשר להם ביטוי שאינו מילולי, וחיבור לכוח היצירה.

מייצג של אדוה דרורי מטפלת באמנות ואומנית | צילום: אדוה דרורי

מיד לאחר השבת השחורה, התגייסו מיטב המטפלים והמטפלות של יה"ת, המוסמכים לטיפול בתחום בריאות הנפש והטיפול בטראומה, ופיתחו מודל טיפולי ייחודי הנקרא "סטודיו בטוח" המסייע בהתמודדות עם השלב האקוטי של טראומת המלחמה, במסגרתו הקימה יה"ת עשרות 'סטודיואים בטוחים' במרכזי הפינוי של תושבי קו העימות, שהחלו לקלוט לתוכם ילדים, מבוגרים וקשישים שפונו מהנגב המערבי ומגבול הצפון. את מרחבי הטיפול איישו בהתנדבות מאות מטפלים באומנויות מיה"ת, שמתמחים בטיפול בטראומה, פוסט טראומה, דיכאון, הפרעות חרדה, אובדן ועוד.

ב16-17 בפברואר 2025 יתקיים הכנס הדו שנתי של יה"ת בבנייני האומה בירושלים, ויפגיש מטפלות ומטפלים מכל תחומי האמנויות והחברה בישראל. במהלך הכנס קהילת המטפלות והמטפלים באמנויות יחלקו את הידע והניסיון שלהם, בפרט בנושאים של התערבויות ייחודיות במצבי טראומה ואסון כפי שפעלו וממשיכים לפעול, מאז ה-7 באוקטובר.

השארו מעודכנים

אהבתם? שתפו!

אולי גם יעניין אותך

כדאי לקרוא

תגיות

שיתוף ברשתות החברתיות