בעוד חברות בינלאומיות מתרחקות מישראל על רקע הביקורת על המלחמה בעזה, יש דווקא מי שדווקא בימים אלה שם את המחלוקות בצד וכן תומך בנו. אחת מהן היא הקרן הבינלאומית של דקטלון, שבמסגרת המחויבות הגלובלית של דקטלון פאונדיישן לשנות חיים דרך ספורט, בחרה לאחרונה בשתי עמותות ישראליות – עמותת שער שוויון ועמותת אנוש – לקבלת תמיכה במסגרת קול קורא בינלאומי של הקרן: Sport for Women's Empowerment and Gender Equality.
המהלך הבינלאומי, שמתקיים בשיתוף La Guilde – עמותה צרפתית ללא מטרות רווח, הפועלת מאז 1967 ומוכרת כבעלת חשיבות ציבורית בצרפת, כלל את בחירתן של 22 יוזמות חברתיות ב-13 מדינות ברחבי העולם, כולן פועלות להעצמת נשים וילדות באמצעות פעילות ספורטיבית כחלק ממאבק באלימות, עוני ואפליה מגדרית.
דקטלון פאונדיישן, שהוקמה בשנת 2005, פועלת במטרה להנגיש את עולם הספורט לאנשים במצבי חיים פגיעים. הדגש מושם על שילוב מקומי, מתמשך ופעיל של צוותי דקטלון בפרויקטים חברתיים, מתוך תפיסה כי לספורט יש כוח אמיתי לשנות חיים. בעשור הקרוב תתמקד הקרן בשלושה תחומים עיקריים: שילוב צעירים, העצמת נשים ונערות, וקידום בריאות בקרב אוכלוסיות מוחלשות.
העמותות הישראליות שדקטלון פאונדיישן בחרה לתמוך בהן הן כאמור עמותת "שער שוויון" ועמותת "אנוש". לשתי העמותות תוכניות המקדמות ומסייעות לנשים באמצעות הספורט.
עמותת שער שוויון – קבוצות כדורגל לבנות מהקהילה הבלתי נראית
עמותת שער שוויון פועלת כבר 17 שנה, עם השנים, היוזמה המקומית שהחלה בירושלים, הפכה למודל חינוכי-חברתי פורץ דרך, שפועל כיום בלמעלה מ-500 קבוצות ברחבי הארץ – מאילת ועד מג'דל שמס, ומשלב ספורט, חינוך וערכים של שוויון והזדמנות.
בעשור האחרון מפעילה העמותה גם את תוכנית 'בועטות', שנולדה בעקבות הצעה של מודי בר-און ז"ל, שהיה חבר הוועד המנהל של העמותה משנותיה הראשונות. מודי זיהה את היעדרן של בנות במגרשים ויזם את הקמתה של התוכנית, שמיועדת לבנות בלבד, הפונה לתלמידות מכיתה ג' עד ו', ומעניקה להן מקום בטוח, מעצים ומקצועי ללמוד, לשחק ולהתפתח.
המודל משלב אימונים קבוצתיים עם ליווי חינוכי צמוד, קשר עם בית הספר, ופעילות קבוצתית תומכת – תוך התמקדות דווקא בילדות הזקוקות לחיזוק חברתי או לימודי. מעבר לפעילות הספורטיבית, התוכנית מקנה כלים של דימוי גוף חיובי, ביטחון עצמי ועבודת צוות. כיום פועלות כ-100 קבוצות ״בועטות״ ברחבי הארץ – והביקוש רק הולך וגדל.
הודות לתמיכת דקטלון פאונדיישן, תפתח העמותה שלוש קבוצות חדשות בערים תל אביב, בת ים ואשדוד, כולן מיועדות לבנות להורים מבקשי מקלט ומהגרי עבודה, שלא זוכות בדרך כלל למענה איכותי ונגיש במסגרת פעילות ספורטיבית.
עמותת אנוש – ליגת כדורשת לנשים המתמודדות עם מגבלות נפשיות
עמותת אנוש היא הארגון המוביל והמשפיע בישראל לקידום בריאות ורווחה נפשית. מאז היווסדה בשנת 1978 כיוזמה של קבוצת אימהות, הפכה אנוש לגוף הידע המקצועי המרכזי בישראל בתחום בריאות הנפש. הארגון פועל בגישה הוליסטית, אינטגרטיבית ומיודעת-טראומה, ומספק רצף של מענים מותאמים אישית בעולמות המניעה, הטיפול והשיקום – לאנשים במצבים רגשיים שונים, למתמודדים עם מגבלה נפשית ולבני משפחותיהם.
עם כ-1,500 עובדים וכ-1,000 מתנדבים הפועלים ב-90 מרכזים ברחבי הארץ, מהגליל ועד אילת, פועלת העמותה לקידום שירותים זמינים ומותאמים לכל אדם, תוך הנגשת ידע, ליווי אישי, מיצוי זכויות ופעולה לשינוי מדיניות ציבורית.
במסגרת תחום הפנאי והחברה, מפעילה אנוש מזה שמונה שנים ליגת כדורסל ייחודית למתמודדי נפש – קבוצות מעורבות של נשים וגברים – כמודל לקהילה שיקומית דרך ספורט. בעקבות הצלחת הליגה, ובשיתוף עם דקטלון פאונדיישן, תחל בקרוב פעילות חדשה תחת השם "עושות ליגה" – ליגת כדורשת ראשונה מסוגה לנשים המתמודדות עם מגבלה נפשית.
הפיילוט יתקיים בשלושה מוקדים ברחבי הארץ, כאשר בכל קבוצה ישולבו כ-15 נשים שיפגשו לאימון שבועי, בליווי מאמנת מקצועית ומעטפת שיקומית. מעבר לפעילות הגופנית, יכלול המיזם גם חיבור חברתי בין הקבוצות, משחקי ידידות עם קבוצות קהילתיות, וחיבור לאירועי שיא בשיתוף דקטלון.
יעל קלרון, מנכ"לית דקטלון ישראל: "בדקטלון, אנחנו מאמינים שספורט צריך להיות זמין לכולם. לכל אחת ואחד מגיעה ההזדמנות לקחת חלק, להתנסות, להתחזק ולהצליח. אנו גאים לתמוך בפרויקטים שמקדמים שוויון, נגישות והעצמה, ופועלים ללא הרף כדי לוודא שספורט יגיע לכולם, בכל גיל, בכל מגדר, ובכל מקום. השותפות עם עמותות כמו שער שוויון ואנוש מחברת אותנו ישירות לשטח, לקהילות, ולחזון של דקטלון ישראל, לחבר כמה שיותר ישראלים לעולם הנפלא של הספורט".
ספיר אלקובי, מנהלת תוכנית 'בועטות', שער שוויון: "בכל פעם שאני רואה ילדה עולה על המגרש, צוחקת ובועטת, אני יודעת למה אנחנו עושות את זה. הכדורגל נותן להן ביטחון, קול, קבוצה להיות חלק ממנה, וזה מדבק. בזכות השותפות עם דקטלון אנחנו מצליחות לפתוח עוד קבוצות, להגיע לעוד ילדות, ולהגשים עוד חלומות. כי כולן יכולות, וכולן ראויות לזה".
שרון סוכר, מנהלת מקצועית תחום הספורט בעמותת אנוש: "על פי מחקרים, ספורט הוא אחד המקדמים המשמעותיים ביותר להחלמה נפשית ואנחנו באנוש פועלים כל העת לקידום אורח חיים בריא בקרב מקבלי השירות באמצעות פעילות ספורטיבית. הקמת ליגת הכדורשת לנשים המתמודדות עם אתגרים נפשיים תאפשר לעשרות נשים להרגיש שייכות, להתחזק ולהתחבר מחדש לקהילה. השותפות עם דקטלון מעניקה לנו אפשרות אמיתית לפתוח מסגרת ספורטיבית חדשה, המבוססת על כבוד, הכלה ועוצמה".
הפרויקטים צפויים להתחיל לפעול במהלך החודשים הקרובים, כאשר צוותי דקטלון המקומיים ייקחו חלק פעיל בליווי, תמיכה ושיתוף פעולה עם נשות הקבוצות והעמותות.





