העלייה החדה הזו אינה מקרית, היא תמרור אזהרה למערכת הפיננסית ולציבור כולו. מאחורי כל פיגור במשכנתא עומדת משפחה נוספת שנאבקת לשמור על ביתה. אלפי משקי בית נמצאים על סף קריסה פיננסית.
כדי להבין את גודל הבעיה, שוחחנו עם שי חמו, מומחה למשכנתאות ובעלים של "שחקים ייעוץ משכנתאות". חמו מתמחה בפתרונות מימון למי שסורב בבנקים או בעלי דירוג אשראי נמוך, ונחשב לדמות בולטת בתחום המשכנתאות..
"לפי הנתונים, מדובר בפיגור של 90 יום ומעלה, כלומר לפחות שלושה תשלומים חודשיים שלא שולמו. ההערכות מדברות על כ-50,000 משקי בית במצב הזה. זו כבר לא תופעה נקודתית, זהו משבר עמוק", מסביר חמו.

האם מדובר בהשלכות ישירות של המצב הביטחוני והמלחמה מאז אוקטובר 2023?
“בהחלט יש קשר למצב הביטחוני. מיד עם פרוץ הלחימה באוקטובר 2023, בנק ישראל הפעיל מתווה הקפאת תשלומים למשקי בית בעוטף, משרתי מילואים ותושבי הצפון. בהמשך, כל בנק סיפק הקלות פרטניות ללקוחותיו.
אבל גם לאחר סיום ההקלות, הפיגורים זינקו. תוך חודש נוספו כ-250 מיליון ש"ח, והיקף הפיגורים הגיע ל-3.37 מיליארד. כלומר, לא פתרנו את הבעיה, רק דחינו אותה. זה כמו לנסות לכבות שריפה עם כוס מים".
ומה הם הגורמים למצב הזה?
"תראי, שוק המשכנתאות מתמודד עם כמה לחצים במקביל. המרכזי שבהם הוא עליית הריבית. ניקח לדוגמא את בעלי משכנתאות של מיליון ש"ח ומעלה, הם חוו תוספת של כ-1,000 ש"ח ואף יותר בהחזר החודשי.
ההכנסות של משקי הבית נשארות קבועות, אבל ההוצאות ממשיכות לטפס. כשמוסיפים לזה את יוקר המחיה וההשפעה הכלכלית של המלחמה, משקי הבית מתקשים לסגור את החודש.
מי שנפגעים במיוחד הם זוגות צעירים ורוכשי דירות חדשות, שלקחו הלוואות נוספות מעבר למשכנתא וללא מרווח ביטחון. שם כבר רואים קריסה, וזה תמרור אזהרה. ולאותם זוגות אני אומר שהגיע הזמן להתייעץ עם יועץ משכנתא מקצועי".
לדבריו של חמו, לפי נתוני בנק ישראל, מרבית הפיגורים מרוכזים בדירות בטווח 2–4 מיליון ש"ח, שם נרשמה עלייה דרמטית של 41%, ודירות בין 1.2–2 מיליון ש"ח, שם העלייה עמדה על 21%. "זה מצביע על כך שמעמד הביניים ומעלה הם הנפגעים העיקריים. מי שחשב שרק אוכלוסיות מוחלשות נפגעות, שיבדוק שוב את הנתונים. מדובר במשבר רחב בהרבה שמצריך פתרון מיידי".
יש לכם משכנתא ואתם רוצים לבדוק אותה? השאירו פרטים:
אנשים רדומים, צריך להסתכל למציאות בעיניים , להתעורר ומהר
"אנחנו רואים משפחות רבות שהגדילו הוצאות בצורה חדה, נטלו משכנתאות ארוכות טווח ל-30 שנה , ובנוסף לכך לקחו הלוואות קצרות מועד בחשבונות ובכרטיסי האשראי. ההחזרים עבור ההלוואות הללו גבוהים במיוחד. כשהמשכנתא הממוצעת עומדת על 6,000 ש"ח, המשפחה מגלה שההחזר על תשלומי המשכנתא וההלוואות יחד שואב כ-60% מההכנסות של הבית, בלי כרית ביטחון, מדובר במצב בלתי אפשרי.
במיוחד אותם משקי בית שדחו את תשלומי המשכנתא על פי המתווה שבנק ישראל אישר עקב המצב הביטחוני, מגלים כי שנה לאחר דחיית תשלומי המשכנתא , ההחזר החודשי שלהם גדל וזה מעצים את הקושי שכבר היה קיים לעמוד בהחזרי המשכנתא , ולצערי הרב אותם משקי בית לא עומדים בזה.

מה ניתן לעשות למי שכבר מצוי בפיגור בתשלומי המשכנתא?
"בראש ובראשונה לדאוג לעמוד בתשלומי המשכנתא בכדי שהוראת התשלום לא תחזור. גם אם זה בא על חשבון תשלומים אחרים, מדובר בקו אדום. חזרות ופיגורים בתשלומי משכנתא מהווים כתם פיננסי שיהיה קשה מאוד למחוק אבל גם במקרים אלו, אם פועלים נכון ובזמן, יש מה לעשות. ברגע שמתעוררת בעיה, יש להיוועץ עם יועץ משכנתאות בכדי לנתח את המצב ולהציע פתרונות. ניתן לשקול מיחזור משכנתא או איחוד הלוואות, כך שהתשלומים יתפרסו לתקופה ארוכה יותר בכדי שהלווים יוכלו לעמוד במעמסה הכלכלית".
"נשמע שלכל בעיה יש לך גם את הפתרון המתאים"
"אנחנו יודעים לבנות פתרונות, אבל זה לא קסם. ככל שמגיעים אלינו מוקדם עם הבעיה , אנחנו נוכל לעזור לו ולתת פתרון יעיל יותר . יש לנו את הידע, הניסיון והקשרים המתאימים עם הגורמים הבנקאיים. אנחנו מדברים את השפה שלהם ומייצגים את הלקוחות שלנו מול המערכת בצורה מקצועית ועם אסטרטגיה ברורה. המטרה שלנו היא להחזיר שליטה למשפחות שנקלעו לסחרור. כשאנחנו מצילים להם את הבית, זה הסיפוק הכי גדול שלנו".
מעבר לאתר 'שחקים – יעוץ משכנתאות' <<<
יש לכם משכנתא ואתם רוצים לבדוק אותה? השאירו פרטים:





