fbpx
[shortcode-weather-atlas city_selector=1178243 background_color="transparent" daily=0 unit_c_f="c" sunrise_sunset= 0 current=0 detailed_forecast=0]

דע את זכויותיך בדיני עבודה – איך צריך המעסיק לקיים את החובה לאפשר לעובד לבצע את העבודה בישיבה? | עו"ד אבי מור יוסף

עו"ד אבי מור יוסף בטור שבועי "דע את זכויותיך" העוסק בנושאים בולטים ושונים בדיני עבודה. והפעם; ״על המעסיק מוטלת חובה לעצב את סביבת העבודה כך שתנאי העבודה יאפשרו את ביצוע העבודה בישיבה״ | לכל הפרטים*
בית משפט | צילום: pexels-ekaterina-bolovtsova

על המעסיק מוטלת חובה לעצב את סביבת העבודה כך שתנאי העבודה יאפשרו את ביצוע העבודה בישיבה

בניגוד לחשיבה המקובלת, חוק הזכות לעבודה בישיבה חל ככלל בכל מקומות העבודה (למעט מספר מועט של מקומות המנויים בפקודת הבטיחות בעבודה שהוחרגו ממנו) ולא רק לגבי סופרמרקטים.

גם היום, שנים רבות לאחר כניסת חוק הזכות לעבודה בישיבה לתוקף, קיימים מקומות עבודה רבים, שאינם עומדים בתנאי הדין לעניין הזכות לעבודה בישיבה.

בהתאם לחוק הזכות לעבודה בישיבה, חובת המעסיק היא להעמיד לרשות עובד במקום העבודה מושב לעבודה ואסור לו למנוע מעובד ישיבה במהלך העבודה, אלא אם כן הוכיח המעסיק שביצועה הרגיל של העבודה אינו מאפשר ישיבה.

פסיקת בתי הדין לעבודה פירשה את החריג ("אלא אם כן הוכיח המעסיק שביצועה הרגיל של העבודה אינו מאפשר ישיבה") בצמצום רב כך שככלל החובה ליתן מקום ישיבה בעבודה חלה גם במקרה של מוכרי בגדים, שומרים, מורים, מארחת במסעדה, חופפת שיער, ואף טבחים.

למעשה, בהליך שניהל משרדנו נגד רשת האופנה רנואר (תצ (ת"א) 31277-07-19 סתיו בן זקן – רנואר רשת חנויות אופנה בע"מ), בו אושרה תובענה ייצוגית נגד רשת האופנה, נקבע כי החובה היא להעמיד לרשות העובד "מושב עבודה" במתחם בו הוא עובד ומבצע את עבודתו השוטפת ולא במקומות שאינם יכולים לשמש את העובד במסגרת עבודתו השוטפת.


גם אתם רוצים כתבת תדמית על העסק שלכם? השאירו פרטים >>לחצו כאן <<


בהתאם להחלטה לאישור תובענה ייצוגית מיום 14/07/2019 נקבע : "הלכה למעשה לא התאפשר לעובדי המשיבה ובכלל זה למבקשת לבצע את קיפול הבגדים והנחתם על קולבים לאחר פינויים מתאי המדידה בישיבה וכי לא היה כיסא זמין במרחב העבודה", זאת למרות "שעל המעסיק מוטלת חובה לעצב את סביבת העבודה כך שתנאי העבודה יאפשרו ביצוע העבודה בישיבה".

עוד קבע בית הדין בהחלטה : "לא שוכנעתי שעמד לרשות המבקשת "מושב עבודה"  כהגדרתו בחוק, במתחם בו היא עובדת ומבצעת את עבודתה השוטפת, אשר יוכל לשמשה בעת החנות ריקה מלקוחות. הלכה פסוקה היא כי על המעסיק להעמיד לרשות העובד "מושב עבודה" במתחם בו הוא עובד ומבצע את עבודתו השוטפת, בעוד שלדידי העמדת כסא לרשות העובדים במחסן (אף מבלי שאדרש למחלוקת בין הצדדים בשאלה האם הועמדו מספר מספיק של מושבי עבודה במחסן), עת על העובדים לשהות בחנות, לא עולה כדי קיום חובותיה של המשיבה על פי החוק".

במקרה בו מעסיק מפר את חובותיו בהתאם לחוק הזכות לעבודה בישיבה, יכול בית הדין לעבודה לחייב את המעסיק בפיצוי שאינו תלוי בנזק בסכום של עד 20,000 ₪ ובמקרים חריגים אף יכול לפסוק בית הדין לעבודה פיצויים לדוגמא בסכום של עד 200,000 ₪.

עו"ד אבי מור יוסף | צילום: פרטי

**התכנים נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד ואינם בגדר עצה משפטית, חוות דעת מקצועית או תחליף להתייעצות עם עורך דין**

השארו מעודכנים

אהבתם? שתפו!

תגיות

אולי גם יעניין אותך

שיתוף ברשתות החברתיות