פרשת השבוע — פרשת אמור
"אמור ואמרת, להזהיר גדולים על הקטנים" (רש"י ויקרא כא, א)
בפתיחת פרשתנו, פרשת "אמור", מצווה תורתנו הקדושה את הכוהנים שלא להיטמא למת. מעניין לציין כי הציווי מופיע בלשון כפולה: "אמור אל הכוהנים בני אהרון ואמרת אליהם". מדוע כפל לשון זה? מסביר רש"י מיד: "להזהיר גדולים על הקטנים". כלומר — מוטלת אחריות על המבוגרים לדאוג שגם הדור הצעיר ישמור את ההלכות והמצוות.
הדבר אינו מופיע רק כאן. חז"ל מלמדים אותנו כי ציווי זה — להזהיר גדולים על הקטנים — נאמר בשלושה עניינים: איסור אכילת שקצים, איסור אכילת ושתיית דם, ואיסור טומאת כוהנים.
לא להתייאש
מדוע בחרה התורה להדגיש את חשיבות החינוך דווקא בשלושה עניינים אלו? ההסבר לכך הוא, שבכל אחד מהם קיים חשש שהמחנך יתייאש ממלאכתו וירפה ידיו. לכן באה התורה לעודד ולחזק.
המאפיין את איסור אכילת שקצים הוא, שזהו דבר שנפשו של אדם קצה בו. לעומת זאת, איסור אכילת דם מאופיין בכך שבני ישראל היו רגילים ושטופים בכך בעבר. ואילו איסור טומאת כוהנים — כמו כל ענייני הטומאה — הוא עניין על-שכלי, שאינו מובן בשכל אנושי רגיל.
שלושה כללים בחינוך
מכאן למדים אנו שלושה עקרונות חשובים ויסודיים בתחום החינוך:
א) כאשר אדם פוגש במצב קשה וקיצוני במיוחד, או בהתנהגות גסה ומבזה, הוא עלול לחשוב שאין לו סיכוי לחנך ולתקן. באה התורה ואומרת: גם אם מדובר באדם האוכל שקצים — דבר המעיד על התנהגות בלתי אנושית — עדיין קיימת חובת חינוך, ויש בכוחו של מחנך ליישר את דרכו של האדם.
ב) יש הסבורים כי חינוך מועיל כל עוד האדם לא התרגל לדרך שלילית, אך אם התרגל והפך את דרכו להרגל של קבע — אין עוד תקווה, והחינוך יהיה לשווא. התורה מלמדת אותנו שגם כאשר מדובר בהרגל מושרש, כמו אכילת דם, יש בידי החינוך כוח לשנות את דרכו של האדם.
ג) ויש המאמינים כי חינוך יכול להצליח רק בדברים שניתן להסבירם בהיגיון, ואילו בענייני אמונה — אין מקום לחינוך. אם פלוני טוען שאינו מאמין, מה יועילו ההסברים? התורה מלמדת אותנו, דווקא בעניין טומאת כוהנים — עניין על-שכלי לחלוטין — שגם כאן קיימת חובת חינוך, כיוון שבפנימיותו של כל יהודי טמונה אמונה, והחינוך מסייע לו לגלותה.
הציווי מעניק את הכוח
כאשר התורה מצווה אותנו לבצע דבר-מה, אין זו רק הוראה תיאורטית, אלא גם הענקת כוח ואפשרות לקיימה בפועל. הקב"ה אינו מטיל על האדם משימות שאין בידו לעמוד בהן. לכן, כאשר הוא מצווה אותנו לחנך, להתמודד, ולא להתייאש — הוא מעניק לנו גם את הכוחות הדרושים לכך.
מדברי הרבי מליובאוויטש על הפרשה
כניסה ויציאת שבת – י"ט באייר ה'תשפ"ה 16.05.2025
ירושלים
כניסת שבת: 18:54
יציאת שבת: 20:10
נתניה
כניסת שבת: 19:10
יציאת שבת: 20:13
תל אביב
כניסת שבת: 19:11
יציאת שבת: 20:12
חדרה
כניסת שבת: 19:03
יציאת שבת: 20:13
חיפה
כניסת שבת: 19:06
יציאת שבת: 20:13
עפולה
כניסת שבת: 19:03
יציאת שבת: 20:12
נהריה
כניסת שבת: 19:03
יציאת שבת: 20:14
עכו
כניסת שבת: 19:03
יציאת שבת: 20:14
כרמיאל
כניסת שבת: 19:01
יציאת שבת: 20:14
שבת שלום!
