הנתונים מצביעים על עלייה חדה ומדאיגה בפגיעות מיניות בקרב ילדים ונוער בעקבות מלחמת חרבות ברזל.
על רקע זה, פעילותו של ארגון "נקודת מפגש" הפך למשמעותי במיוחד. הארגון, שפועל מאז 2020 ומובל על ידי טל קפלן ונמרוד איוניר (אנשי חינוך בעצמם), מפתח תכניות חינוכיות ומעביר סדנאות מגיל יסודי ועד אחרי צבא, במטרה ליצור שיח בטוח, פתוח ובריא סביב נושאים של מיניות, מגדר ויחסים.
מאז תחילת הלחימה, צוותי הארגון פועלים בקו החזית החברתי: הם הגיעו לקיבוצים ורשויות מקומיות הן בצפון והן בדרום וכן למרכזי פינוי ומלונות אירוח שבהם שהו מפוני עוטף עזה וקו העימות בצפון.
במחלקת החינוך הבלתי פורמלי במועצה האזורית מטה אשר מתקיים שיתוף פעולה עם הארגון זה זמן מה.
בקיבוץ אילון על קו הגבול הצפוני כבר נערכות סדנאות ייחודיות לבני ובנות כיתות ה – ו.
חן סגי בליך, רכזת תכנית להב"ה (ילדים ונוער במצבי סיכון) במועצה האזורית מטה אשר: "כחלק מהפעילות השוטפת של תכנית להב"ה מטעם המחלקה לחינוך בלתי פורמלי במועצה, בחרנו לשלב סדנאות בנושא התבגרות ומיניות בריאה עם צוות 'נקודת מפגש'. הסדנאות מועברות במגוון יישובים בגילאים שונים בצורה רגישה, מקצועית ומותאמת גיל, ויצרו מרחב פתוח ובטוח לשאלות, שיח ולמידה. הסדנאות תורמות להגברת המודעות, העצמה אישית, מוגנות והקניית כלים להתמודדות בריאה ומכבדת עם עצמם ועם הסובבים במיוחד בתקופה מאתגרת זו".

מציאות חדשה – סכנות חדשות
במהלך תקופת הפינוי במלחמת חרבות ברזל, אלפי בני נוער וילדים נאלצו להתנתק מבתיהם, לעזוב את הקהילה המוכרת ולעבור להתגורר בבתי מלון, אכסניות, מתחמים זמניים או מוסדות לימוד חלופיים. המעבר הפתאומי יצר קרקע פוריה למצוקה, בדידות וחוסר יציבות. השהות בבתי המלון הביאה איתה גם חשיפה למקרי הטרדה מינית, חיכוך עם קבוצות גיל שונות ומצבים פסיכולוגיים מורכבים שמקורם באובדן שגרה, ביטחון ומרחב אישי.
לא רק הילדים והנוער נפגעו. הורים רבים מצאו את עצמם מתמודדים עם אובדן שליטה וסמכות הורית — היכולת להציב גבולות, לייצר שיח בריא ולהעניק תמיכה רגשית פחתה משמעותית תחת עומסי הקיום החדש.
מענה בשטח
"נקודת מפגש" נכנסו בדיוק למרחב הזה — שבין השבר לבין השיקום. בצוותים מותאמים, הם הפעילו סדנאות חירום לנוער, הכשרות לאנשי חינוך ולהורים, ואף שיחות עם קהילות שלמות, על מנת להחזיר קול, ביטוי ומבנה בתוך הכאוס.
טל קפלן, מייסד שותף של הארגון, מספר: "אנחנו פוגשים בני נוער שפשוט תלשו אותם מהעולם שהם הכירו — החברים, בית הספר, המבוגר המשמעותי. כשאין קהילה ואין שגרה, נוצרים ואקום ובלבול, ושם בדיוק יש סיכון לפגיעות. אנחנו באים כדי להחזיר את היכולת לדבר, להבין, לשים גבול. זה לא רק על מיניות — זה על זהות, ערך, חיבור לעצמך ולסביבה."
לא רק חירום – שינוי עומק
מעבר לפעילות בשטחי חירום, הארגון פועל לאורך השנה גם במסגרת מערכת החינוך תחת תקציבי גפ"ן: בתי ספר, תנועות נוער, מרכזי נוער ומכינות. הסדנאות מונחות בגישה חינוכית-טיפולית, עם התאמה תרבותית ורגשית מלאה לכל קבוצה. מטרת העל היא להקנות מיומנויות לחיים שלמים — יחסים בריאים, גבולות אישיים, ויכולת לזהות מצבי סיכון.

טל קפלן, מייסד שותף של הארגון, מספר: "אנחנו רואים את זה שוב ושוב בשטח – כשהצוות "שם", מתמודד עם החששות ומוכן לפגוש, להתייחס ולהגיב לתלמידים והתלמידות סביב תכנים של מיניות, מגדר ויחסים – בית הספר הופך למקום נעים ובטוח יותר".
בתקופה שבה רבים עוסקים בשיקום פיזי ותשתיתי, "נקודת מפגש" מזכירים שהשיקום הנפשי והחברתי הוא לא פחות חשוב — ובמקרים רבים, דחוף הרבה יותר.
לאתר נקודת מפגש www.nekudat-mifgash.co.il