הדיור הציבורי בישראל מנוהל ע"י חברות משכנות – באיזור הצפון אלו בעיקר "עמידר" "עמיגור" ו"שיקמונה". המאמר עוסק בדרכים להתמודד עם חובות שנצברים על ידי הדיירים ואשר יכולים להוביל לתביעת פינוי מדירת עמידר (נכון בעיקרון גם לגבי החברות המשכנות האחרות).
אם קיבלתם תביעת פינוי עמידר או אתם חוששים שתביעת פינוי עמידר בדרך – חשוב להתייעץ בהקדם עם עורך דין עמידר כדי לעצור את התהליך ולדאוג לביטול הליך הפינוי.
למה מוגשת תביעת פינוי עמידר
שכר הדירה לדיירים בדיור הציבורי נקבע על פי "מפתח". מפתח זה נקבע על ידי ועדה של משרד השיכון, וזאת בהתאם להכנסות התא המשפחתי, הרכב המשפחה, מספר הנפשות בדירה ועוד. חלק מהדיירים צוברים חובות שמקורם בשכר דירה שלא שולם, וזאת למרות שמדובר בשכר דירה נמוך ביחס למה שמקובל בשוק השכירות החופשי בישראל.
עמידר והחברות המשכנות האחרות, הן האחראיות לגבייה של שכר הדירה החודשי מהדיירים. כאשר דייר לא משלם שכר דירה וצובר חוב משמעותי, הוא צפוי לקבל התראה לפני תביעת פינוי עמידר בגלל החוב שצבר. החשוב הוא שהתביעה עלולה להיות לא רק להחזרת כספי שכר הדירה אלא גם לפינוי הדירה (בגלל הפרת החוזה מצד הדייר).
מכתב התראה מעמידר
לפני שחברת עמידר (או כל חברה משכנת אחרת) תגיש תביעת פינוי עמידר, היא אמורה לשלוח לאדם שמתגורר בדירה מכתב התראה עמידר. אם מדובר בהליך פינוי עקב חוב כספי שנצבר, החברה צריכה לאפשר לו להסדיר את החוב. אם החוב לא יסולק – תוגש תביעת פינוי עמידר .
בכל מקרה שמקבלים מכתב התראה כזה, חשוב מאוד לא להתעלם ממנו ולפנות בדחיפות לעורך דין דיור ציבורי מומחה לתחום כדי שיפעל למנוע הליך של פינוי הדירה. אציין שלפעמים מגיעים למשרדנו דיירים עם "מכתב התראה" מהחברה המשכנת אשר דורש מהם להתפנות מיידית מהדירה.
חשוב לדעת שלמכתב כזה שחתום ע"י הדין של החברה המשכנת, אין משמעות בכל מה שקשור לפינוי הדירה: פינוי של דייר המתגורר בדירה יכול להתבצע רק על ידי נציג ההוצאה לפועל, כאשר נציג ההוצאה לפועל חייב שכבר יהיה בידו פסק דין של בית משפט אשר קובע שהדירה תפונה, וגם צו פינוי מהדירה שניתן לאחר מכן ע"י ראש ההוצאה לפועל. ובכל זאת, למרות שאין חובה לפנות את הדירה עם קבלת מכתב ההתראה מעורך הדין של החברה, מומלץ מאוד לפנות כבר בשלב זה לעורך דין דיור ציבורי מומחה שיתנהל מול החברה ויסדיר את העניין. הדבר יחסוך הרבה כסף ו"כאבי ראש" מול החברה המשכנת.
קבלת פירוט של החוב
בדרך כלל מקור החוב הוא בשכר דירה שלא שולם ע"י הדייר מסיבות שונות (לרוב בגלל הפחתה בסכום ההשתכרות של הדייר הציבורי). לכן מייד עם קבלת מכתב ההתראה, יש לבקש ולקבל פירוט של החוב, כלומר: עבור אילו חודשים ושנים נצבר החוב. על פי חוק החברה מחוייבת למסור את פירוט החוב, כולל גובה שכר הדירה החודשי לכל התקופה, התשלומים השוטפים ששולמו, התשלומים שלא שולמו וכו', כלומר : למסור תמונה מלאה המסבירה את היווצרות החוב.
ניסיון לצמצם את גובה החוב
לאחר קבלת מלוא הפרטים בנוגע לחוב, יש לבדוק האם ניתן לצמצם את החוב. במסגרת מאמר זה לא ניתן להתייחס לכל העילות האפשריות לצמצום החוב, אבל נציין בקצרה: יש לבדוק האם חלק מהחוב התיישן בגלל אי נקיטת הליכי גבייה מצד החברה המשכנת במשך מספר שנים. כמו כן, יש לבדוק האם סכומי החיוב החודשיים כוללים את כל ההנחות שהגיעו או מגיעות לדייר על פני כל התקופה. לעיתים צריך גם לשקול להגיש בקשה להנחה עקב ירידה מתמשכת בהכנסות של הדייר (בקשה להנחה יכולה להתייחס גם לתקופות שכבר חלפו, אם מתברר שהחברה המשכנת לא קיבלה דיווח מתאים על ירידה בהכנסות הדייר).
חשוב לציין שהנטייה של החברות המשכנות היא להגיע עם הדייר להסדר פריסה של תשלומי החוב, לפעמים למשך שנים רבות וזאת מתוך הבנה של החברה שמצבם הכלכלי של הדיירים עלול להיות בעייתי.
רצוי שבדיקת גובה החוב, הטענות לצמצום החוב, בקשת הנחה, ניהול המו"מ מול החברה המשכנת וכו', יבוצעו ע"י עורך דין דיור ציבורי מומחה – הדבר יכול להוביל לביטול תביעת הפינוי מהדירה וגם לצמצום של החוב בצורה משמעותית.
משרד עורך דין שי דנה משמש כבר מעל 20 שנה כעורך דין דיור ציבורי בחיפה, מייצג בכל הקשור לדיור ציבורי, תביעות פינוי מדירות ציבוריות, הכרה בדייר ציבורי כ"דייר ממשיך", וכן בייצוג בעתירות מנהליות מול משרדי ממשלה בכל הקשור לענייני דיור ציבורי. כמו כן מייצג כעורך דין הוצאה לפועל בחיפה, נשר והקריות, וכן כעורך דין פשיטת רגל בחיפה, נשר והקריות ועורך דין חדלות פרעון בחיפה, נשר והקריות. המשרד מתמחה בפתרון כולל לבעיית החובות של היחיד, לרבות הליכי חדלות פירעון, הוצאה לפועל, הסדר חובות ומשא ומתן מול הנושים. המאמר מובא לידע כללי, נכון למועד כתיבתו ואין בנאמר בו כדי להוות ייעוץ משפטי או חוות דעת משפטית. לפני ביצוע כל פעולה יש להתייעץ בעורך דין מומחה בתחום הספציפי.