במרכז הרפואי ויוה חדרה של קופת חולים מאוחדת, התרחש אירוע הצלת חיים, כאשר רחל עזריה, בת 69, הגיעה למזכירות המרכז הרפואי על מנת לקבל התחייבות רפואית ואיבדה את הכרתה באופן פתאומי. צוות המזכירות במרכז הרפואי, בשיתוף פעולה מלא עם צוותי האחיות, הרופאים ועובדת סוציאלית התגייסו ופעלו יחד ומיידית תוך שמירה על סדר פעולות מוקפד, שכל אחת מהן הייתה בגדר קריטית להצלת חייה.
״המטופלת הגיעה למזכירות ושם התמוטטה. במקרים כאלה, נוהל הטיפול מתחיל באופן מיידי כדי להבטיח שהמטופלת תקבל את הטיפול הנדרש להחזרת הכרה ולמניעת נזקים נוספים. היינו בחדר האחיות ושמענו קריאות לצוות החייאה, הגענו בריצה וראינו מטופלת חסרת הכרה ודופק. הורדנו אותה בזהירות לרצפה, ראינו שאין תגובה והתחלנו עיסויים של פעולת החייאה. במקביל פתחנו וריד, ואז לשמחתנו המטופלת חזרה להכרה", משחזרת לודה גריצין, אחות מוסמכת במרפאת ויוה חדרה במאוחדת. "היא הייתה מעורפלת מאוד ולא כל כך הבינה מה קורה כשראתה סביבה פתאום שלושה רופאים וצוות אחיות ומזכירות. הרגענו אותה, חיברנו למוניטור, בוצע אק״ג והעברנו אותה בבטחה לאמבולנס שפינה לבית החולים״.
בבדיקות שנערכו למטופלת בבית החולים היא אובחנה עם הפרעת קצב לב חמורה, שמצריכה השתלת קוצב לב על מנת להבטיח יציבות במצבה הבריאותי ולהפחית את הסיכון לאירועים לבביים נוספים.
רחל הגיעה היום למרכז הרפואי ויוה חדרה במטרה להודות ולהוקיר את הצוות הרפואי על טיפולם המסור והמקצועי, שהציל את חייה. היא הביעה את תודתה הרבה והדגישה את התושייה הרבה שגילו אנשי הצוות במענה המיידי ובניהול האירוע בצורה מדויקת ומקצועית.
מה לעשות כשאדם מאבד את הכרתו בסביבתך?
ד"ר מוחמד קבהא, מנהל רפואי במלר"ד מאוחדת בחדרה, עם מספר כללי אצבע חשובים לשעת חירום:
- במקרה שאדם מאבד את הכרתו, יש להקפיד על סדר פעולות מסודר ומיידי כדי להבטיח את הצלת החיים: הישארו רגועים ופעלו במהירות – איבוד הכרה הוא מצב חירום. פעולה מהירה וממוקדת יכולה לשפר את סיכויי ההצלחה. על כן יש להישאר רגועים ולפעול לפי הסדר הנדרש.
- בטיחות – יש לדאוג שהאדם המטופל והמטפל יהיו במקום בטוח.
- בדקו אם יש תגובה – פנו אל האדם, נענעו אותו בעדינות ושאלו האם הוא בסדר. אם אין תגובה, יש להתחיל בהחייאה מיידית.
- הזעקת עזרה – התקשרו מיד לשירותי חירום (המספר הוא 101) והודיעו על מצב החירום. ייתכן שהרופא או האחיות ידריכו אתכם בשיחה.
- ביצוע עיסויים – העיסוי הוא מרכיב חשוב ביותר. המטרה לבנות לחץ דם שימנע נזק מוחי ולבצע הרפיות על מנת לשמור על הלב. אם אין דופק, יש להתחיל בעיסויי חזה יש לשים ידיים על מרכז החזה ולבצע לחיצות בצורה קצבית (כ-100-120 לחיצות בדקה) וברציפות והרפיה בין לחיצה ללחיצה.
- הימנעו מלתת לאדם לשתות או לאכול – אם אדם איבד את הכרתו, אל תנסו להאכילו או להשקות אותו עד שלא התייצב מצבו.
- הקפידו על תנוחה נכונה – אם האדם לא מגיב אך נושם, הנחו אותו בתנוחת recovery (תנוחת התאוששות), שכוללת הנחת האדם על הצד עם ראשו אחורה, כדי למנוע חסימתה של דרכי הנשימה.