עבור נשים רבות, ההתמודדות עם המחזור החודשי היא אתגר מתמשך שמתחיל כבר בגיל ההתבגרות. דימום, ריחות לא נעימים ושמירה על היגיינה הופכים לחלק משגרה יומיומית שלעיתים קרובות מלווה באי-נוחות פיזית ונפשית. שימוש במוצרים כמו תחבושות וטמפונים אמנם מספק פתרון זמני, אך הוא עלול לגרום לגירויים בעור, לתחושת אי-נעימות ולעיתים אף לבעיות בריאותיות. מעבר לכך, המוצרים הללו משאירים חותם סביבתי משמעותי בשל הפסולת שהם מייצרים, ומעלים את הצורך הדחוף באלטרנטיבה חדשה.
בעידן שבו מודעות לבריאות ואחריות סביבתית עומדות במרכז השיח, תחתוני המחזור הפכו לחלופה מבטיחה ומתקדמת. מדובר במוצר רב-פעמי שנועד להחליף את התחבושות והטמפונים המסורתיים, תוך מתן מענה לכל אותם אתגרים שמלווים נשים מדי חודש. עם יכולת ספיגה גבוהה, מניעת ריחות ושמירה על העור, התחתונים החדשניים לא רק מציעים נוחות ובריאות, אלא גם מצמצמים באופן משמעותי את הפסולת שמזהמת את כדור הארץ. הגיע הזמן לשים סוף להתפשרות – ולהתחיל את השינוי.
ד"ר להבית אקרמן, מומחית לרפואת עור, מונה את הסיכונים של שימוש בטמפונים ובתחבושות וסוקרת את החלופה – תחתוני מחזור.
"הפתרונות הנפוצים לימי המחזור של האישה הם טמפונים ותחבושות חד פעמיות אולם להן יש לא מעט תופעות לוואי. שימוש בטמפונים לא אידיאלי לבריאות הגוף, במיוחד לבריאות העור והנרתיק מכמה סיבות: שיבוש האיזון הטבעי – טמפונים סופגים לא רק את הדם הווסתי אלא גם את הלחות הטבעית של הנרתיק, מה שעלול לגרום ליובש ולפגוע בהגנה הטבעית של הרקמות. סיכון לתסמונת הלם רעלי – שימוש ממושך או שגוי בטמפונים עלול להוביל להתפתחות של זיהום נדיר אך חמור הנקרא תסמונת הלם רעלי, הנגרמת על ידי חיידקים המייצרים רעלנים. חומרים כימיים – חלק מהטמפונים מכילים שאריות כימיקלים מתהליך הייצור, כמו דיאוקסינים או חומרי הלבנה, שעלולים לגרום לגירויים או לתגובות אלרגיות. סיכון לזיהומים – השימוש בטמפון יכול לעודד יצירת סביבה חמה ולחה, המתאימה להתפתחות חיידקים ופטריות. כמו כן חיכוך וגירוי – הכנסת טמפון והוצאתו עלולות לגרום לחיכוך ופציעות קטנות ברקמות הנרתיק, בעיקר אם הוא יבש מדי. לכן, בעוד שטמפונים יכולים להיות נוחים לשימוש, כדאי לשקול חלופות בריאותיות".
לדברי ד"ר אקרמן: "תחבושות חד-פעמיות הן פתרון נפוץ נוסף אך יש להן חסרונות בולטים בהשוואה לתחתוני מחזור רב-פעמיים, במיוחד מבחינת בריאות העור ונוחות: חומרים סינתטיים וכימיקלים – תחבושות חד-פעמיות מכילות לעיתים קרובות פלסטיק, בישום, וחומרים סופגים סינתטיים שיכולים לגרום לגירוי בעור, פריחות ואלרגיות. תחתוני מחזור עשויים לרוב מבדים טבעיים והיפואלרגניים, המפחיתים את הסיכון לתגובות כאלה. חוסר אוורור – תחבושות חד-פעמיות יוצרות שכבה שאינה מאפשרת לעור “לנשום”, מה שגורם ללחות מוגברת ולתחושת אי-נוחות. לעומת זאת, תחתוני מחזור מעוצבים עם בדים נושמים שמונעים לחות מוגזמת ושומרים על תחושת יובש. חיכוך וגירוי – התחבושות זזות עם תנועת הגוף ועלולות לגרום לחיכוך, במיוחד בשימוש ממושך או בפעילות גופנית. תחתוני מחזור יושבים בצורה יציבה ונוחה על הגוף, מה שמפחית משמעותית את הסיכון לגירוי. תחושת רטיבות – בתחבושות יש מגע ישיר עם הדם, מה שגורם לעיתים לתחושת רטיבות לא נעימה. בתחתוני מחזור, השכבות הסופגות תוכננו כך שהדם נספג פנימה, ומשאיר את השכבה הקרובה לעור יבשה. כמו כן פגיעה סביבתית – תחבושות חד-פעמיות הן מוצר מזהם בשל השימוש בחומרים שאינם מתכלים. תחתוני מחזור רב-פעמיים הם ידידותיים יותר לסביבה וניתנים לשימוש חוזר לאורך שנים.
עוד מוסיפה ד"ר אקרמן: "הפתרון, שהוא הדור הבא, שימוש בתחתוני מחזור: הפחתת גירויים ופריחות – תחתוני מחזור עשויים מבדים רכים ונושמים שמפחיתים את החיכוך והגירוי בעור, בניגוד לתחבושות שעלולות לגרום לפריחות עקב מגע ממושך עם חומרים סינתטיים. שמירה על לחות טבעית – בניגוד לטמפונים שסופגים גם את הלחות הטבעית של הנרתיק, תחתוני מחזור מאפשרים לעור לשמור על האיזון הטבעי שלו. מניעת תגובות אלרגיות – רבים מהתחתונים מיוצרים מחומרים היפואלרגניים וללא כימיקלים כמו בישום או חומרי הלבנה, המפחיתים את הסיכון לאלרגיות. כמו כן אוורור טוב יותר – תחתוני מחזור מעודדים זרימת אוויר טובה יותר, מה שמסייע במניעת לחות עודפת וסביבה שמקדמת חיידקים".
ד"ר אקרמן מסכמת: "המעבר לתחתוני מחזור לא רק תורם לבריאות העור אלא גם מספק נוחות ושקט נפשי לאורך היום. תחתוני מחזור מציעים נוחות, בריאות לעור ותרומה לשמירה על איכות הסביבה, מה שהופך אותם לאלטרנטיבה טובה ובריאה יותר בהשוואה לחלופות סינטטיות".