fbpx
[shortcode-weather-atlas city_selector=1178243 background_color="transparent" daily=0 unit_c_f="c" sunrise_sunset= 0 current=0 detailed_forecast=0]

בעקבות ירי הטילים על הצפון: במאוחדת הקימו קבוצת תמיכה לחוסן נפשי להורים מיישובי קו העימות

בקבוצת התמיכה, שיזמה המחלקה לקידום הבריאות במאוחדת מחוז צפון בשיתוף מערך בריאות הנפש במאוחדת, קיבלו ההורים כלים מעשיים להתמודדות במצבים של מתח מתמשך ואי ודאות וכלים שיעזרו לילדיהם להתמודד עם החרדות בזמן אמת. לכתבה המלאה*
צילום אילוסטרציה: Freepik
צילום אילוסטרציה: Freepik

סדרת המפגשים של קבוצת התמיכה לחוסן נפשי התקיימה לאחרונה באופן מקוון כדי להנגיש את השירות ולאפשר לכמה שיותר אנשים להשתתף מכל מקום ובקלות. "היוזמה להקמת קבוצת התמיכה נולדה מתוך הצורך שעלה מהשטח לאור ההסלמה הממושכת בצפון, ריבוי האזעקות והחרדות שעלו בקרב ההורים והילדים.

בין המשתתפים היו הורים וצוותים מטפלים ממאוחדת מהיישובים שלומי, מג'דל שמס, עין קניה ומהקריות", אומרת חנה עמרם, מנהלת תחום קידום בריאות במחוז צפון. "במהלך המפגשים תיארו ההורים מצבים בהם הילדים היו בחרדה וחלקם אף שיתפו כי חוו חוסר אונים מול מצבים אלו. הקניית הכלים להורים נועדה לחזק את החוסן הנפשי שלהם ולאפשר להם לתמוך בזמן אמת בילדיהם שמצויים במצוקה".

חנה עמרם, מנהלת תחום קידום בריאות במאוחדת מחוז צפון | צילום: דוברות מאוחדת

 

אפרת כרם, פסיכולוגית קלינית מומחית ומדריכה במאוחדת מחוז צפון שהעבירה את המפגשים מסבירה: "בגוף יש שתי מערכות עיקריות שקשורות לוויסות חרדה ולחץ. האחת היא המערכת המעוררת (סימפתטית) והשנייה היא המערכת המרגיעה (פאראסימפתטית). בתקופה של לחץ מתמשך המערכת המעוררת הופכת לדומיננטית והמערכת המרגיעה נחלשת. כדי לשמור על איזון בין המערכות נתנו למשתתפים כלים מעשיים לוויסות הגוף שבאמצעותם ניתן לחזק את המערכת המרגיעה ובכך להפחית את הלחץ והחרדה שיכולים לבוא לידי ביטוי בעצבנות, כאבים גופניים, קשיי שינה ועוד".

מהם הכלים שיעזרו להתמודד במצבים של חרדה ולחץ?

"במצבים של חרדה ולחץ מומלץ לתרגל נשימות וקרקוע שמחברים אותנו לחוויה של כאן ועכשיו" אומרת כרם, "לדוגמה, התמקדות בנשימה ובתחושות של הגוף, במגע של כפות הרגליים עם הקרקע, להרגיש את היציבות של הרגליים, התמקדות בצלילים שאותם אנחנו שומעים וכד'. כמו כן, כדי לעזור לילדים להתמודד עם מצבים אלה אפשר לתת להם משימה שמתמקדת בחוויה חושית שנמצאת כאן ועכשיו, לדוגמה לחפש בחדר חפצים עגולים, להקריא בקול שלטים שהם רואים ועוד".

השפעת התנהגות ההורים על התנהגות הילדים

לדברי כרם, להתנהגות ההורים יש השפעה רבה על התנהגות הילדים ובתוך המצב המלחיץ יש הדהוד של החוויה הרגשית שעוברת בין ההורים לילדים, לכן ככול שההורים ישתמשו בכלים ויהיו רגועים כך גם הילדים. יתרה מכך, כשהורה מלמד את הילד שלו להשתמש בכלים זה נותן לו מצד אחד אפשרות לתרגל ומצד שני הזדמנות להיות בעשייה אקטיבית ומשמעותית. מומלץ גם לתת לילדים כלים ללמד ילדים אחרים וכך לחזק את תחושת המסוגלות שלהם ולהפחית את חוויית חוסר האונים.

לנפש לוקח זמן לעבד את החוויה

"אנחנו בעיצומה של מלחמה ממושכת וחיים בחוסר ודאות גדול כבר תקופה ארוכה לכן, כדי לשמור על בריאותנו הנפשית חשוב לפנות ולבקש עזרה אם באופן פרטני ואם באמצעות קבוצת תמיכה המאפשרת לשתף את הקשיים ולזכות בתמיכה הדדית" מסכמת כרם ומוסיפה, "גם כשהמלחמה תסתיים לנפש ייקח זמן לעבד את החוויה ולחזור לשגרה ולכן יהיה צורך בתמיכה ובקבלת כלים. בכל שאלה מוזמנים לפנות לצוותים הרפואיים ולמטפלים של מאוחדת לקבלת הטיפול והמענה המותאם".

השארו מעודכנים

אהבתם? שתפו!

כדאי לקרוא

תגיות

שיתוף ברשתות החברתיות