fbpx
[shortcode-weather-atlas city_selector=1178243 background_color="transparent" daily=0 unit_c_f="c" sunrise_sunset= 0 current=0 detailed_forecast=0]

ועדת המנכ"לים קוראת להפסקת הפעילות הפטרוכימית

היום הוגש הדוח המסכם של ועדת המנכלים לעתיד מפרץ חיפה קוראת לקדם תכנון חדש שיאפשר איזור מגורים ותעשייה נקייה. קבוצת בזן: לנהל דיון מבוסס עובדות ולא סיסמאות
מפרץ חיפה | צילום: דורון גולן
מפרץ חיפה. ארכיון | צילום: דורון גולן

הדוח המסכם של ועדת המנכ"לים אשר בחנה את קידום ופיתוח מפרץ חיפה מתוקף החלטת הממשלה שהעבירו ראש הממשלה והשרה להגנת הסביבה פורסם היום (שני). הדוח קורא להפסקת פעילות התעשייה הפטרוכימית במפרץ חיפה ופיתוחו לאזור מגורים ותעסוקה נקייה.

באוקטובר 2020 אושרה החלטת הממשלה שיזמו ראש הממשלה בנימין נתניהו והשרה להגנת הסביבה גילה גמליאל לקידום ולפיתוח מפרץ חיפה. החלטת הממשלה קבעה, כי תקום ועדת מנכ"לים אשר תדון, בין היתר, בעתיד התעשייה הפטרוכימית במפרץ חיפה; בתשתיות האנרגיה הקיימות במפרץ חיפה והבטחת רציפות התפקוד של משק האנרגיה; צורכי דיור ופיתוח עירוני, כלכלי ואזורי; סיכונים מחומרים מסוכנים; זיהום אוויר; שיקום קרקע ועוד. את המשרד להגנת הסביבה ייצג בוועדה המנכ"ל, דוד יהלומי.

לאחר כחצי שנה של דיונים אינטנסיביים ולאחר שנשקלו הערות הציבור, הוועדה פרסמה היום (ב') את המלצותיה: להביא להפסקת פעילות התעשייה הפטרוכימית במפרץ חיפה בתוך עשור או מוקדם מכך, בכפוף לעמידה בצורכי משק האנרגיה המינימליים ההכרחיים להבטחת רציפות תפקודית.

לקדם תכנון חדש למפרץ, אשר יאפשר פיתוח בר קיימה של האזור ויהפוך אותו לאזור מוטה מגורים המכיל תעסוקה נקייה ופארק מטרופוליני מרכזי. להקים צוות ממשלתי שיעסוק בפיתוח וחיזוק ענפי תעסוקה עם פוטנציאל כלכלי משמעותי במפרץ חיפה. להקים צוות ממשלתי שיגבש מענה לפגיעה הכלכלית הזמנית של חלק מהרשויות המקומיות במפרץ עקב הפסקת הפעילות של התעשיות הפטרוכימיות.

לקדם חבילת צעדים להפחתת זיהום אוויר ממקורות תחבורתיים במפרץ חיפה, ובתוך כך חשמול התחבורה הציבורית במפרץ, הגדלת שטח "אזור אוויר נקי" מחיפה לקריות, הנעת משאיות אשפה ומשאיות בנמל באמצעות חשמל או גז טבעי, הפחתת פליטות עשן נראה לעין מכלי שייט, בחינת תמריצים להגעה של כלי שיט מופחתי זיהום לישראל ועוד.

את המלצות הוועדה יש להביא לאישור בהחלטת ממשלה. המשרד להגנת הסביבה הניח באפריל 2021 טיוטה ראשונית של החלטת ממשלה, אשר מציעה לוחות זמנים ברורים לסגירת מתחם בז"ן, מפעל דשנים וחוות המכלים תש"ן קריית חיים; החלטה על הקמת מנהלת ליישום המלצות ועדת המנכ"לים; וכן מקבעת תקציב ראשוני על סך של 40 מיליון שקל להנעת המהלך.

השרה להגנת הסביבה, גילה גמליאל: "אני מברכת על סיום עבודת ועדת המנכ"לים והגשת המלצותיה שמגבות את החזון שהצגנו. לתושבי חיפה מגיע לחיות בסביבה נקייה ממזהמים, ואכן, כפי שהבטחנו – הובלנו בשנה החולפת את המהלך הלאומי של סגירת המפעלים הפטרוכימיים במפרץ חיפה. העברנו את החלטת הממשלה החשובה והקמנו את ועדת המנכ"לים שסיימה את עבודתה והגישה את המלצותיה, שמגבות את הקשר שיש בין סביבה לכלכלה. כעת, יש שורת פעולות לבצע לשם קידום המפרץ, הכוללות בשורה של ממש לקידום עתיד בר-קיימה ולסגירת התעשייה הפטרוכימית. בשנים הקרובות יצטמצם השימוש בדלקים פוסיליים, עד להפסקת הצריכה של מרבית תזקיקי הנפט בתוך שני עשורים כתוצאה מהמעבר לכלי-רכב חשמליים ולשימוש בדלקים נקיים יותר"

יו"ר איגוד ערים חיפה, עו"ד שרית גולן שטיינברג, מסרה בתגובה לפרסום הדו"ח של ועדת המנכ"לים: "ועדת המנכ"לים בחרה בבריאות התושבים ובעתיד מפרץ חיפה. זוהי אבן דרך משמעותית בתהליך לשינוי פני האזור, שיחד עם ההתחייבות של מפלגות רבות לפינוי המפעלים המזהמים ממפרץ חיפה, נותנת תקווה אמתית. אנו נפעל כדי לוודא שהממשלה שתקום תאמץ את ההחלטה לסגירת התעשייה הפטרוכימית במפרץ חיפה מוקדם ככל שניתן. מחויבות של השרים תביא לכך שפקידי הממשלה יוכלו לעשות זאת גם בטווח קצר מעשור. צריך לזכור, מפעלי בז"ן מתנהלים תוך שגרת תקלות בלתי פוסקת ומדירים שינה מעיננו. במהלך המערכה הביטחונית האחרונה ממשלת ישראל קיבלה קריאת השכמה לסכנות הנובעות מסמיכות חומרים מסוכנים לאוכלוסייה ולכן יש לקצר את לוחות הזמנים ולפנות את המפגעים הללו ממפרץ חיפה בהקדם. אנו באיגוד נקדיש את השנים הקרובות ונמשיך ללוות את התכנית לפינוי הפטרוכימיה ושיקום האזור. וכן נתמוך בתעשייה הנותרת בתהליכי התחדשות וקידמה תוך דאגה לחלופות תעסוקה לעובדים. אנו דוחים את הניתוח הסביבתי שביצע משרד האנרגיה כדי לסכל את קידום סגירת בז״ן, ומוטב היה לו היה עוסק בתפקידו שלו, קידום אנרגיות מתחדשות ועמידה ביעדי הסכם פריז במקום לחתור תחת הגופים המקצועיים האמונים על הסביבה".

מקבוצת בזן נמסר בתגובה: ״ההמלצות המתפרסמות על ידי יועץ ראש הממשלה הן בניגוד לעמדה המקצועית של משרדי הממשלה, כולל כלכלני משרד האוצר וראשי משרד האנרגיה. הניסיון של יועץ ראש הממשלה לפרסם בעיתוי הנוכחי המלצות שאינן מקובלות על הדרגים המקצועיים, מעלה סימני שאלה כבדים של הכנסת שיקולים זרים לדו״ח שהיה אמור להיות מבוסס על עובדות ונתונים. בזן קוראת לכל ממשלה שתוקם לנהל דיון מקצועי מעמיק המבוסס על עובדות ונתונים ולא על סיסמאות. שמירה על זכויות קניין, עמידה בחוזים חתומים על ידי הממשלה והבטחת רציפות תפקודית של משק האנרגיה, הן אינטרס לאומי".

לחדשות נוספות בהד הקריות לחצו כאן * לדף הפייסבוק שלנו לחצו כאן*

אהבתם? שתפו!

אולי גם יעניין אותך

שיתוף ברשתות החברתיות